Vinç Nedir? Vinç Çeşitleri Nelerdir?

Vinç, insan gücünün yetmediği ağır cisimlerin kaldırılmasına yardımcı olan iş makinesidir. Yüksek tonajlı ağır yükler, farklı tipte vinç sistemleri kullanılarak etkin bir şekilde kaldırılabilir ve taşınabilir.

Genellikle inşaatta farklı ihtiyaçları karşılayan birçok vinç çeşidi bulunmaktadır. Arnikon olarak bu yazımızda, vinç ne demek ve vinç türleri hakkında merak edilenleri ele alacağız.

Vinç Nedir?

Vinçler genellikle halat, zincir ve makaralara sahip makine türleridir. Yükleme, kaldırma ve boşaltma işlerinde yatay olarak da hareket edebilen iş makineleridir. Özellikle ağır yüklerin kaldırılması ve başka konuma aktarılması için kullanılırlar.

Bir veya daha fazla basit makinenin bir araya getirilerek mekanik avantaj sağlaması ile insan gücünün ötesinde yükleri kaldırmak için oldukça kullanışlıdır.

Vinç Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok farklı sektörde farklı işler için vinç kullanımı gerekir. Bu durum ise farklı vinç çeşitlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Kullanıldığı her sektörde çok önemli bir göreve sahip olan vinçler genellikle hareket kabiliyetlerine ve kaldırma kapasitelerine göre sınıflandırılır.

1. Hareket kabiliyetlerine göre vinçler

Bu tür vinçler, hareket durumuna göre sınıflandırılmışlardır. Sınıflandırma yapılırken mobil veya sabit olma durumu belirlenmiştir. Bu vinç türleri aşağıdaki gibidir:

  • Sabit Vinçler: Belirli bir yere sabitlenen vinçler olarak ifade edilir. Tersane ve fabrikalarda tercih edilirler.
  • Lastik Tekerlekli Vinçler: Hiyap vinç olarak da ifade edilen bu vinç, kamyon ya da daha büyük araçların arkasına monte edilerek kullanılır.
  • Kule Vinçler: Yüksek çalışma alanlarında dikey olarak işlem yapmak için tercih edilir.
  • Ray Üzerinde Hareketli Vinçler: Ray üstüne yerleştirilerek işlem yapılmasını mümkün kılar. Monoray olarak da ifade edilir.
  • Paletli Vinçler: Bu tür vinçler, palet üzerinde hareket eder. Özellikle zeminin düzgün olmadığı maden ocağı gibi alanlarda kullanılır.
  • Köprülü Vinçler: En ağır işler için kullanılan vinçlerdir. Birden fazla vincin bağlanması ile oluşmaktadır.

2. Kaldırma kapasitelerine göre vinçler

  • Hidrolik – Halatlı Vinçler: Bu tür vinçler, kendi aralarında teleskopik bumlu ve kurtarıcılar olarak iki gruba ayrılır. Teleskopik vinçler, kamyon üstüne monte edilirken kurtarıcılar ise hızlı olduğundan dolayı dizel araçlara monte edilir.
  • Halatlı Vinçler: Bu vinçler, özellikle baraj, köprü inşaatı gibi büyük projelerde kullanılır. Genellikle kaldırma ve temizleme işlemi için kullanılır.

Genel olarak vinç çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

Kule vinç

Uzun ve kule tipi olan vinçlere kule vinç adı verilir. Kule vinçler limanlarda ve hemen hemen her gün gördüğümüz inşaat şantiyelerinde sıklıkla kullanılır. Genel olarak konteyner gibi ağır yüklerin taşınmasına da yardımcı olur.

Ayrıca limanda yer alan gemilerde bulunan ağır yüklerin bir yerden bir yere nakledilmesi için de tercih edilir. Kule vinçlerde, vincin tam ortasında cam bir bölme yer alır. Burası, komut yönetim merkezi olarak geçer. Vinç operatörü vincin kontrolünü oturduğu bu camlı bölmeden yapar.

Pergel vinç

Pergel şekline benzeyen bu vinç türü, kendi ayağı veya sağlam bir beton kolon üzerine monte edilebilir. Bu şekilde 360 derece dönebilir. Bu tür vinçlerin dönme açıları ayarlanabilmektedir. Pergel vinç üzerinde bulunan operatör odasından gerekli manevralar uygulanabilir.

Gezer vinç

Gezer vinçler, genel olarak fabrikalarda ve büyük alanlarda tonlarca ağırlıktaki yükleri kaldırabilen vinçlerdir. Sabit bir mekanizma altında ürünlerin rahatlıkla yer değiştirmesini sağlamaktadır.

Tavan vinci olarak da ifade edilen gezer vinçler oldukça işlevseldir ve yük taşıma imkânları da son derece fazladır. Bunun yanı sıra birçok işletmede işleri kolaylaştırması açısından hayat kurtarıcı özelliğe sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Pota vinç

Pota vinç, dökümhane ve çelikhanelerde ergimiş çelik taşıyan potaların nakli için kullanılan bir vinç türüdür. Dökümhane vinçleri hem yüksek sıcaklıkta hem de yüksek miktarda tozlu ortamlarda çalışan üstün performansa sahip vinçler olarak bilinmektedir.

Tek Kiriş vinç

Tek kiriş vinçler monoray vinç olarak da ifade edilir. Köprü sistemi bir tanedir. Bunun yanı sıra kaldırma grubu köprü kirişine alttan askılı şekilde montajlanmıştır.

Portal Köprülü Vinç

Portal köprülü vinçler sabit kolonlar üzerinde tek yönde hareket eder. Özellikle fabrika ve sanayi sektöründe kullanımı son derece yaygındır. Kapalı alanlara kıyasla genellikle açık alanlarda portal köprülü vinçler tercih edilir.

Arnikon Vinç olarak bu yazımızda, vinç nedir sorusunu cevapladık ve vinç türleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Amacımız, müşterilerimize rekabetçi fiyatlarla, yüksek kalite ve mükemmel hizmeti bir arada sağlamaktır. Türkiye genelinde uzman personelimiz ve güçlü teknik altyapımız ile vinç ürünlerine yerinde servis ve periyodik bakım hizmetleri sunuyoruz. Kapsamlı bilgi için https://www.arnikon.com.tr/ web sitemizi ziyaret edebilirsiniz!