Üretim Akışında Stok Devir Hızı Nedir?

İşletmelerin finansal olarak rekabet avantajı elde edebilmesinde stok maliyetlerinin önemi oldukça yüksektir. Stok tutulması gereken malzemelerin ve miktarlarının netleştirilmemesi, gereğinden az veya çok stok yapılması işletmelerin ödeme, yatırım vb. dengelerini önemli ölçüde ve olumsuz yönde etkileyecektir.

Bu nedenle her işletmenin stoklarını kontrol altına alması gerekmektedir. Peki hangi malzemelerden ve ne kadar stok tutulması gerektiğini nasıl bulabiliriz? Bu sorunun cevabını bize “stok devir hızı” verecektir.

Stok devir hızı, stokta yer alan ürünlerin kaç kez satılarak yenilendiğini gösteren bir veridir. Bu değer şirketin genel verimliliği hakkında fikir verir. Genel prensip olarak, stok devir hızının ortalamadan yüksek olması istenir. Stok devir hızı yüksek ise ürünler için işletmeye yüksek oranda talep geldiği, stok maliyetlerinin gereksiz olmadığı ve eldeki malzemenin daha hızlı şekilde yenilendiğini anlaşılır. Stok devir hızı işletmedeki malzemelerin tükenme hızını görmemizi sağlar. Stok miktarının ne olduğunu anlamamızı ve stok seviyesini azaltmakla ilgili aksiyonlar almamızı sağlar.

Stok Devir Hızı (SDH) aşağıdaki formüle göre hesaplanabilir:
SDH= (Satılan Malların Maliyeti/ (Başlangıç Stok Değeri+Dönem Sonu Stok Değeri) /2)

Elde edilen rakam sayesinde, gelecek dönemde eldeki stok miktarının ne kadar olabileceği hesaplanır. Stok devir hızının, yükseltilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • İyi bir pazarlama programı ve kampanyası ile talep arttırılmalıdır.
  • Fiyatlandırma stratejisi kontrol edilerek, gerektiğinde yenilenmelidir.
  • Sipariş sırasında tedarikçiler ile indirim anlaşması yapılmalıdır.
  • Müşteriler tarafından daha çok satın alınan ürünler stoklanmalıdır.
  • Az satılan / tüketilen malzemeler gerekiyorsa tedarikçiye iade edilmelidir.

 

Arnikon Mühendislik A.Ş.ailesinin her bir ferdi, hayati önem taşıyan stok maliyetleri farkındalığına sahiptir. Global bir marka olma hedefimiz için gelişerek ve geliştirerek yolumuza kararlı bir şekilde devam edeceğiz.

Ömer SARIKAYA
Endüstri Mühendisi
Arnikon Planlama Yöneticisi