Gezer köprülü vinçlerde tasarım verileri hesaplanırken sistemin bir bütün halinde emniyetli çalışması için belirlenmesi gereken karakteristik özelliklerin en başında FEM (ÇALIŞMA SINIFI) belirlenmelidir.
Bunun için vincin yükleme sınıfının belirlenmesi gerekmektedir. Standart atölye vinçleri genellikle hafif ağırlıkları ve nadiren de maksimum yükleri kaldırırken, ağır hizmet vinçleri genellikle maksimum yükleri ve maksimuma yakın yükleri kaldırmaktadır. Vinçlerin çalışma sınıfına etki eden parametreler; Kanca Yüksekliği, Saatteki Çalışma Sayısı, Günlük Çalışma Saati ve Kaldırma Hızıdır. Bu değişken özellikler sonucunda belirlenen yükleme sınıfına göre vincin çalışma sıklığı belirlenmiş olur.
Çalışma sıklığını yüksek olması daha fazla yükleme kapasitesinin olduğu anlamına gelmez; daha fazla çalışma ve operasyon çevriminde daha fazla maksimum yüklere ve dinamik kuvvetlere maruz kalabilme kabiliyetinin olduğu anlamına gelir. Bu çalışma sıklığı vinci oluşturan sistemsel elemanların çalışma koşullarına, tam yükleme haline ve sistemin gerekliliklerine etki etmektedir.
Tasarımda dikkat edilmesi gereken noktalardan biriside vincin kurulacağı alanın fiziksel özellikleridir. Hava kirliliği ve hava sıcaklığı tasarımda seçilen parçaların özelliklerini belirler. Ortam sıcaklığı konstrüksiyon tasarımında kullanılacak olan sac ve malzemelerin teslim kalitelerine etki ederken, hava kirliliği ve ortamın koşulları tasarımda kullanılacak elektriksel ürünlerin IP değerlerine etki etmektedir.
Çalışma ortamının durumuna göre ve vinç yürüme hızında da bağlı olarak sızdırmazlık elemanları, rulman tipleri, yürüme yolları ve rayları, tekerleri, halatları ve halat donanımı, bakım platformları, elektrik donanımı ve kablolama; kısaca vinç baştan sona ağır hizmet koşullarına karşı dirençli hale getirilmek için tasarlanır. Sanayinin ağır abileri ağır hizmet vinçleri periyodik bakım sıklığı da göz önüne alınarak; vince bakım kolaylığı sağlayacak platformlar, yaşam halatları, otomatik yağlama sistemleri de tasarıma eklenir. Bunun yanı sıra vinç tahrik sistemlerinin vuruntu ve darbelere karşı daha korunaklı hale getirmek için kaplinler, kardanlar, tamponlar ve frenleme sistemlerinin de seçimleri ve tasarıma tatbiki önem arz eder.